Přihlásit se | Registrace

Píšeme dějiny, kolego (1)

Hodinky

Larper nebo larpař, vyhrávač nebo řešitel, politikařit nebo intrikařit? Co je správně, co je lepší a jaké výrazy používá většina? Kdysi během přípravy prvního Odrazu jsem na podobnou otázku, týkající se nového a nezažitého, odpověděl: „My píšeme dějiny, kolego!“ Měl jsem tím tehdy na mysli, že diskutovaná věc zatím není nijak stanovena. A že všechny věci zkrátka jsou a budou nejčastěji podle těch, kteří s nimi přijdou jako první.

Jazyk se neustále proměňuje. Stará slova se zapomínají a mění, naopak nová slova přibývají. Larp je velmi mladý fenomén – pohledem historickým a jazykovědným. A stejně jako každá jiná nová oblast lidské aktivity, zájmu a poznání, oplývá mnoha novotvary, přejatými výrazy z cizího jazyka a slangem.

Nejen jako spolutvůrce larpové wiki, který se rolovými hrami zabýval i akademicky, cítím potřebu pojmy týkající se tohoto fenoménu nějakým způsobem zakotvit a ustálit. Jako lingvista amatér si ale nedělám iluze o tom, že co je psáno, to je i dáno, a dám šanci diskuzi.

Proto na Larpy.cz začínám psát tento (nepravidelný) seriál: krátké články zabývající se různými pojmy larpu v českém jazyce. Pokusím se vypátrat původ slov, zamyslet se nad vhodností různých variant, vysvětlit a navrhnout možné verze. Snad to pomůže náš jazyk v oblasti larpu zase o něco více sjednotit.

Je to náš společný jazyk a naše společná hra, proto předpokládám účast Vás, čtenářů. Nejen tím, že se zúčastníte anket, které budu u článků vypisovat a že se zapojíte do diskuze. Ale že mi i pomůžete hledat výrazy a pojmy, u kterých sami vidíte, že se používají různě, nejednotně nebo nesmyslně, či pro označení nějakého jevu nebo herního aspektu zatím zcela chybí. Své podněty můžete psát do diskuze pod článkem nebo přímo na můj mail. Rád se jimi budu zabývat.

Jako první nabízím vaše vyjádření k jednoslovnému označení hráče larpu. Larper, nebo larpař? Co je vám bližší a případně proč? Nebo byste snad volili jiný výraz, než jeden ze dvou nejčastějších? Například na Slovensku rozšířený larpista? Larpeník, larpitel, larpač, larpán, larpátor, larpik?

Pro hráče larpu se mi v češtině nejvíc zamlouvá označení:

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

3 komentářů k příspěvku “Píšeme dějiny, kolego (1)”

  1. No, pro mě to je vždycky „hráč„, ale onehdy jsem navrhoval termín (ve spojitosti s rolovými hrami) „rolák„.

  2. Plně souhlasím s Fandou – už jsem sice vychladl, takže z používání slov Larpista, Larpař nebo Larper se mi neotvírá kudla v kapse, byť hnusný mi přijdou pořád.
    Taky nevím proč nevystačit s pojmem hráč – kvůli sebeidentifikaci?

  3. Slovo hráč je dobré samo o sobě. Myslím, že není podstatou vyhodit toto slovo z kontextu larpů. Jen lidé mají tendenci zkracovat a jazyk se vyvíjí. Já osobně si pod pojmem larper (což zatím vede) vybavím nejen hráče, ale i osobu zainteresovanou v larpech jiným způsobem. Člověk, která je součástí pomyslné komunity je prostě larper nikoliv jen hráč. Věděl bych i případech lidí, kteří se pohybují kolem larpů, leckdo zvenčí by je označil za larpera, a přitom ty hry vlastně ani nehrají (nebo již nehrají).

    A pak si myslím, že v běžném hovoru bude vždy více používané nějaké jedno slovo (zřejmě ten larper nebo larpista), než označení hráč.

Zanechte komentář

Nejčastější štítky

Archivy