Přihlásit se | Registrace

Postapokalyptické larpy (2. část)

radioactive

V předcházející části jsem popisoval, čím se PA larpy vyznačují obecně. Jak jsem slíbil, tentokrát se společně podíváme na jejich jednotlivé zástupce. Předesílám, že se v tomto článku nebudu věnovat malým akcím – těch totiž skutečně není málo, a hlavně – téměř bez výjimky jde pouze o tématicky zaměřené bitvy. Navíc u nich často platí, že jsou buď předem zrušeny kvůli nedostatku hráčů, nebo se v dalších letech neopakují, ergo nestojí za zmínku.

PASS (PostApokalyptická Schizofrenní Symfonie)

Fenomén mezi českými PA larpy. PASS má za sebou již deset ročníků a za tu dobu se stal vyloženě legendární událostí, která si svoji pověst jistojistě zaslouží.

PASS se řadí mezi hardcore PA larpy – herními předměty tu jsou i jídlo a voda, a vzhledem k tomu, že akce trvá skoro 48 hodin, jejich shánění rozhodně není vedlejší herní záležitostí. To samé se týká i tabáku, takže kuřáci se tu a tam musí rozhodovat, jestli mají větší hlad nebo absťák. Ale platí, že žízní vyloženě trpět nebudete.

Z herního hlediska je PASS zaměřen primárně na hraní rolí. Jeho značné renomé navíc způsobuje, že si hráči dávají velmi záležet na přípravě svých postav, takže můžete počítat, že kostýmy, vybavení, postavy i hra vašich spoluhráčů budou velmi precizní. Na PASSu se, více než kde jinde, budete bavit hlavně divadlem, které s sebou hra přináší. Současně s tím to ale na účastníka klade nemalé nároky, jelikož hrát skutečně zajímavou a netradiční postavu po dva dny, obzvláště když má člověk hlad, je unavený a je mu zima, není úplně jednoduché. Bez diskuzí to ale stojí za to.

Pro nové hráče bývají k dispozici předpřipravené skupiny, které zapadají do příběhu. Jinak je role postav hlavně na domluvě s organizátorem a ten hru do značné míry připravuje na základě toho, co si hráči vytvoří. Příběh je v tomto ohledu pospojován skutečně dobře – všichni se nějak zapojí a vše má svoji logiku. Nelze zde ale moc počítat s všezařizujícími CP nebo vnějšími zásahy do příběhu. Občas sice nastane nějaká událost, která jej posune dál, ale vývoj probíhá hlavně na základě interakce jednotlivých hráčů.

PASS je tedy velmi dobrou volbou pro ty, kdo si chtějí opravdu zahrát a zažít. Pokud vás zajímá boj, hledejte jinde – pravidla pro boj sice existují, ovšem ke skutečnému boji dochází jen velmi zřídka. Systém nepodporuje reinkarnace. Pokud zemřete, je vaše postava prostě mrtvá a pokračovat s ní už nemůžete. Je proto ustáleným zvykem nechávat vražedný boj až do pozdějších fází hry. Většinou se však hra obejde bez něj.

    Čím se liší od ostatních

  • Přihlašování. Registrace na PASS není samozřejmostí – v rámci kvality hry si vámi organizátor chce být „jistý“. Proto se za vás buď musí zaručit nějaký veterán, nebo si vás organizátor bude chtít nejdřív trochu proklepnout. Netřeba se bát – stačí trocha zájmu a slušnosti – ale je to znamení napovídající, že PASS možná nebude úplně nejvhodnější pro naprosté nováčky.
    Proběhlé akce

  • PASS I – X, Pass Warfare beta (bojové), Pass Warfare (bojové)
    Organizace

  • Martušák

Fallout Larp

Hra, o které by téměř stačilo říct, že je přesným opakem PASSu, a to ve všech myslitelných ohledech. Fallout Larp (dále FL) je navíc v tuto chvíli u ledu (poslední běh proběhl v září 2008) a jeho budoucnost není zcela jistá. Hodí se o něm zmínit už z toho důvodu, že inspiroval některé další plánované nebo proběhlé akce.

FL do značné míry postrádá hraní role. Hráči se přihlašují do předpřipravených frakcí a jediné, co se od nich požaduje, je vhodný kostým a chování frakci příslušející. Pokud někdo opravdu má nějakou roli a hraje ji, je to s největší pravděpodobností cizí postava. Atmosféru se FL snaží vytvářet právě těmito cizími postavami, prostředím a příběhem.

Vše je od začátku připraveno do posledního bodu a v podstatě neexistuje možnost, aby si hráči svoji roli domluvili. Každý hraje člena jedné frakce až do konce, pokud ji nezradí, což se ovšem málokdy vyplácí. Tyto frakce jsou konfrontovány s neustále ubíhajícím příběhem, který je iniciován ze strany organizace/CP a do kterého se zapojují právě skrze reakce na tyto události a plnění úkolů. Nad těmito menšími akcemi se pak odehrává daný příběh, jehož průběh i výsledek se odvíjí od jednání hráčů.

Boj je v tomto případě alfou i omegou hry. Pokud hráč zemře, vrací se po nedlouhém oživení zpět do hry jako člen stejného klanu. Každému jde tedy hlavně o prospěch frakce, méně už o svůj vlastní. Pravidla jsou celkově nastavena tak, aby byl boj co nejvariabilnější a vynucoval použití chladných i palných zbraní.

    Čím se liší od ostatních

  • Absolutní nenáročnost na hráče. Hra běží neustále na základě vnějších vlivů a je doslova vrážena hráčům pod nos. To sice znamená, že bavit se je velmi jednoduché, ale omezuje to možnosti jednání. Také klade značné nároky na přípravu – nejenže musí být všechno přesně připraveno, ale i malé selhání hrozí zhroucením celé hry.
  • Je to hra. FL se skutečně nesnaží být „interaktivním dramatem„. Je koncipována stejným způsobem jako stolní rolové hry.
    Proběhlé akce

  • Fallout LARP I – VI, Red Deer incident (bojové), Fico Farms Issue I a II (bojové)
    Organizace

  • Messa Corp: FL I, II, III, Red Deer Incident
  • GearFish: FL IV, V, VI, Fico Farms Issue I
  • hráči: Fico Farms Issue II

Ochori

(Pozn. autora: Bohužel ani jednoho ze zatím odehraných běhů této hry jsem se nestihl zúčastnit, informace proto čerpám od svých známých, kterým za to tímto děkuji.)

Larp od původních organizátorů FL. I když je hra původnímu konceptu FL podobná, není tak nevyhnutelně nalinkovaná a je v ní kladen větší důraz na hraní role. Všeobecně se dá říci, že se Ochori více blíží klasickému pojetí larpu.

    Čím se liší od ostatních

  • Hraje se i na internetových stránkách. Pro účast na hře si musíte vytvořit profil na stránkách, kde hra probíhá celý rok – hráči na fórech mezi sebou vedou zcela herní komunikaci, stránky jsou updatovány informacemi o událostech ze světa, funguje elektronická výměna peněz, je možné pracovat s klany a organizátoři mohou také vyvolat herní události (například zatčení hráče). Hry samotné jsou tak spíše jakýmsi vyvrcholením událostí, které předem probíhaly na fóru. Ač se jedná o velmi zajímavý koncept, některé hráče to odrazuje od larpu samotného, jelikož se nechtějí nebo nestíhají hře na internetu věnovat.
  • Profesionalita. Pro představu se stačí podívat na neuvěřitelně vypadající a fungující stránky. Také lze říct, že je profesionalitou protknuto úplně všechno – vynikající grafika, pravidelné a spolehlivé updaty, perfektní organizace atd.
    Proběhlé akce

  • Vítejte v Masaverde, Nový začátek, Podzim přichází do Masaverde
    Organizace

  • Messa Corp

Svět po Pádu

Larp zaměřený na atmosféru, příběhem ne nepodobný PASSu. U Světu po Pádu (dále SPP) stojí za zmínku hlavně poslední událost s podtitulem Příští stanice Metroplex. Zcela neobvyklá akce se totiž odehrávala přímo v centru Prahy, ve velkém skladu nedaleko Sazka Arény. Podzemní gang Metroplex sezval ostatní klany do svého sídla na velkou party a politická jednání, takže se pařilo a jednalo. Celá akce měla úžasnou atmosféru – krom výzdoby haly (která sama o sobě byla postapo dostatečně) a kostýmů se zde o tematičnost staral například bar, kde se mimo jiné servírovali smažení potkani. (Pozn. red.: viz reportáž.)

První SPP byl velmi komorní PA puťák (12 lidí). Druhý SPP se již více přiblížil klasickému pojetí larpu, ale i u něho se dá říci, že se jednalo spíše o hru „pro kamarády a známé“ a o PA setkání.

Protože se prozatím uskutečnily pouze tři akce, které se navíc navzájem poněkud lišily, lze jen obtížně určit prvky pro SPP typické. Povětšinou se o něm ale dá říci to samé, co o PASSu. SPP disponuje menší volností ohledně vytváření skupin, je více ohraničený, méně renomovaný (také je o osm let mladší), více bojový a snad ve všech ohledech méně náročný na hráče. Jedná se tedy o jednodušší, ale méně intenzivní volbu.

    Čím se liší od ostatních

  • Těžko říci, jak bude vypadat ten příští. Tedy neuniformnost.
    Proběhlé akce

  • SPP I, II, III
    Organizace

  • Petrius

Stalker Larp

(Pozn. autora: O hru se bohužel sám nezajímám a ani jsem toho o ní mnoho neslyšel, proto nemohu poskytnout o moc více informací, než je na stránkách.)

Akčně pojatý larp zasazený do prostředí počítačové hry Stalker. Celá hra je pojata spíše jako airsoft akce s příběhem. Na rozdíl od ostatních svého druhu je ale značně propracovaná a také má nezanedbatelnou účast.

    Čím se liší od ostatních

  • Hodně airsoft, málo hraní role.
    Proběhlé akce

  • Stalker Larp I, II, III
    Organizace

  • ScoStalker team

Závěrem

Pokud se vám bude zdát, že jsem nějakou velkou nebo zásadní hru vynechal, dejte prosím vědět v komentáři, já i další čtenáři se rádi dozvíme o dalším PAčku. Sám v tuto chvíli ještě doplním dvě hry, které sice neprošly výběrovým sítem na řádný profil, ale byla by škoda je zcela vynechat.

Templáři Vaultu Šílené Brahmíny

Čistě airsoftové akce z prostředí počítačové hry Fallout. Čest kategorii PA airsoftovek dělají jednak celkem dobrou odezvou hráčů a hlavně tím, se uskutečnilo již devatenáct pokračování.

Fallout Madness

Prozatím nevelký larp, který měl sice dva ročníky, ale první ve své podstatě neproběhl. Druhému už se vedlo o poznání lépe a i přes stále nevelkou účast byly reakce na něj veskrze velmi kladné.

9 komentářů k příspěvku “Postapokalyptické larpy (2. část)”

  1. Celkem pěkný článek, na některé popisy bych si ale dal pozor nebo je konzultoval s lidma, kteří ví trochu víc. Jako autor musím nesouhlasit s posledním odstavcem u Světa po Pádu. Svět po Pádu je prostředí pro larpy, ale také spojovací prvek v komunitě. Kromě larpů se web věnuje i dalším akcím a i obecně PA žánru (takže i fotogalerie z reálného světa, odkazy na další weby, upozornění na zajímavé filmy…). Všechny akce, které měly aspoň trochu příběh a daly se považovat za larp nesly jméno Svět po Pádu. První dvě se odehrály venku. Poslední naopak v montážní hale v Praze. Ani jedna nebyla puťák. Těch bylo daleko víc, ale nejednalo se o larpy. SpP rozhodně není zaměřený na boj. Za všechny tři akce nikdy nedošlo k žádnému hernímu úmrtí :-)
    Za důležité také považuju fakt, že SpP naopak dost volný je. Někteří aktivnější hráči dokonce pro hry vytvářeli své vlastní reálie nebo blíže specifikovaly reálie, které jsou na webu jen nastíněné…

    Omlouvám se, že si takhle beru slovo, ale přišlo mi to důležité. Mimochodem další larp v montážní hele se plánuje na začátek dubna.

  2. Od Ismael,

    Ad Petrius: Rozhodně se za slovo neomlouvej. Jakékoli věcné příspěvky tu mají místo. I opravy a doplnění, zvláště v tomto případě, protože Asanovi všechna čest – shrnout takto tematické hry do jednoho článku bylo věru odvážné. Bylo jasné, že takový článek nutně musí mít mezery (až dezinformace) a málokdo by si vzal na triku něco takového sepsat.

  3. Musím vzdát hold Asanovi, píše skvěle!
    A také se přidám s opravou. Těch devatenáct akcí templářských neznamená ani náhodou devatenéct LARPů – templářské akce jsou velmi jednoduché a většinou jednodenní, hlavně kvůli obrovskému poměru nováčků ke zkušeným hráčům. Také se nepovažujeme za airsfotovu grupu, protože používáme jen ty nejlevnější ťamanky, navíc 1/4 akcí je jen na chladné zbraně – airsoft je prostředek, ne cíl. Ano, prostředek k bitevnímu vyřešení neshod a sporů, ke kterým dochází při životě ve virtuální Pustině. Koncept je tedy podobný tomu, co později mnohem lépe realiovala Messa Corp. jako Ochori.
    Podstatné ale je, že se nacházíme převážně na Ostravsku, částečně v Brně. ( http://templari.tecka.eu/ ) Jo a taky už jsme všichni tak vychlastaný, že nikdy nepijem na akcích, když už, tak až po nich.

    Další PA akce: další Stalkeři (V této zemi jsou tři akce tohoto jména), z toho jeden známý jako Ostravský Stalker. Organizuje to Dikobraz a hraje se na hladě Ema, takže není třeba řešit žádné anomálie, ty tam jsou, tak říkajíc, od přirození.
    Tentýž člověk kutí akci Methancity LARP, která se odehraje toto jaro.

    Snad jediná fakt airsoftová akce je Falout RP pořádaný Airsoftem Praha, a prý to mělo řádné grády. Mám dojem, že tahle grupa robí aj dalšího Stalkera.

    Na slovensku stále funguje Brahmin´s shit LARP a v Polsku skvělá grupa 40i4 se svou sérií PA, kyberpunk/steampunk a zombie survival akcí a ano, samozřejmě Old Town.

  4. Děkuji vám, pánové, za komentáře, neboť jsou produktivní, ale také ještě něco upřesním.
    Petrius: Tobě se omlouvám, jenže, věř nebo ne, měl jsem za to, že jsi mi to s tím puťákem říkal ty, proto jsem se ti ani neozýval (měl jsem, vím, ale byl jsem tak líný…). Co se týče stránek – věnoval jsem se pouze LARPu jako takovému, proto jsem je nezmiňoval. A pokud jde o boj… empiricky vzato, myslím, že přinejmenším rvaček bylo na SPP3 mnohem víc než na PASSu, i když to je jen můj hráčský názor. Mé mlhavé vzpomínky na komentáře k předchozím dílům také nasvědčují něčemu takovému, avšak pokud se mnou nesouhlasíš, opět se omlouvám.
    Ismael: Děkuji za podporu – upřímně, nikdy bych se k něčemu takovému nedonutil, kdyby mě Jezevec nepřesvědčil.
    Chekotay: A tobě děkuji za pochvalu – při psaní jsem totiž zjistil, že se mi, ve snaze o informativnost, trochu rozpadá čitelnost a nešlo to moc spravit, tak jsem rád, že se na to dá koukat. Dále:
    – V začátku jsem zmínil, že se nebudu věnovat vyloženě malým akcím / tématickým bitvám. Proto jen jeden STALKER, který bych i tak rád vynechal, protože o něm moc nevím, jenže už na to je příliš velký.
    – O Methancity jsem zaslechl, ale, jelikož to ještě neproběhlo, není o čem psát.
    – U vás jsem zmínil, že jsou to čistě airsoftové akce, snad z toho bylo i patrné, co to obnáší. Na druhou stranu, přiznejte si trochu kreditu – šeptá se, že vaše hry stojí za to :).

    A ještě, když Chekotay zmínil i zahraničí – jsem v lehkém kontaktu s Rakušáky a můžu říct, že tam se neděje v podstatě nic (ale občas by se sem chtěli podívat, kdo chce Rakouské Fallouťáky, pište :) ). Jediný háček je, že na rozdíl od našinců používají NERF zbraně.

  5. Od Petrius,

    U mě dobrý, však já se ozvu :-) A lidi většinou zvu osobně, takže jim i vysvětlím o co jde (to neznaená, že nebereme, lidi které neznáme, jen se tolik neozývaj…)

    Jinak web jsem zmínil čistě protože skrz něj šířím info o jiných PA larpech nebo akcích…

    Když jste nakousli to zahraničí, tak z hlediska inspirace nesmí chybět německej Fraktal. Idkyž posléze mi bylo někým německy mluvícím, vysvětleno, že se nejedná o venkovní larp jak se může zdát z fotek (ty byly nafocený sice venku ale podle všeho ne na larpu přímo…) ale v centru města v nějakém bunkru či co…

    Web: http://www.fraktal-endzeit.de/

    A v USA prej hodně frčí Fallout, ale o tom už vím tužku :-) Spousta matroše je ale na Youtubu…

  6. Fraktal je larp, který vychází z německého (velmi úspěšného ve svém žánru) stolního rpg Degenesis (které stále ještě nevyšlo anglicky, ačkoliv to již několik let tvůrci slibují – prý s verzí 2, ale moc tomu nevěřím) a tam se odehrává děj převážně v metropoli Borca a mimo města tam místa k přežití příliš není. Ten larp to dost reflektuje. Svět je to rozhodně zajímavý, jen škoda té němčiny.

  7. Já si říkal, že to bude mít nějakou spojitost :-) Jo pro mě to rozhodně škoda je, ruzumím německy asi čtyři slova :-)

  8. Zdravim a rovnez chvalim pro me velmi zajimavy clanek..

    Chci se vyjadrit ke zminenym templarum – byl jsem asi dvakrat, nebo trikrat na jejich akcich a nezbyva mi, nez chvalit. I kdyz jsou to akce nepomerne mensi, nez ostatni PA pociny, tak maji svou osobitou atmosferu, dynamiku, spad, hlavne na nic si nehraji a vzdycky kdyz jsem se rozhoupal na akci dorazit, tak jsem si vzdycky krasne zahral…

    Ostravský S.T.A.L.K.E.R. zmíněný Checotayem byla spíše jednorázová lokální akce, u které je opakování velmi nepravděpodobné, nicméně jsem na ni načerpal první nutné zkušenosti, které se chystám zuzitkovat na MethanCity lapru (http://methancity.ic.cz/)

  9. He, Asane! Pěkny članek! Byl jsem na prvnim Ochori, byl to narez! Navic na starem miste (posledni FL) skoro sem nepostrehl rozdil. Bylo tam par lidi (no, trochu vic nez par, asi tri) z FL. Ale ted mi začala vejška (ať žije ČVUT a strojni!) a nad tim seznamem larpu mužu leda tak slintat ((
    Ahoj a hodně zdaru v životě!

Zanechte komentář

Oddíly kategorie ‘Reportáže’

Nejčastější štítky

Archivy