Přihlásit se | Registrace

Opus Magnum – gotický horor pro ženy

Autor: Tomáš Guth Jarkovský, Very guth pictures

Opus Magnum je osmihodinový, hororový larp pro šest hráček (a žádného muže), zasazený do Rakouska-Uherska na konci 19. století. Hra obsahuje prvky rodinného dramatu, atmosféru gotického hororu a hodně prasat. Za cíl si klade zprostředkovat pocity úzkosti, nejistoty a strachu z nepopsatelného.

Proč Opus aneb výpravný komorák pro pár hráček

Milujeme horor, především nezávislý nebo gotický. A to je něco, co nám na larpové scéně moc chybělo. Zároveň nám běžné akce začaly připadat dlouhé. Uvědomili jsme si, že věnovat larpu dva dny dovolené a pak se většinu hry poflakovat, nám nějak nesedí. Chtěli jsme krátké workshopy, intenzivní filmový zážitek a ideálně být brzy doma, abychom se dali dohromady před pracovním týdnem. 

Dalším aspekt, který je pro hru specifický, již dříve dobře identifikovala Lucie Chlumská – a to, že larpy psané jen pro ženy, jsou možné i žádané. Tehdy byl na ženské role nával (a pořád je), tak jsme se rozhodli uspokojit poptávku. Nemluvě o tom, že hra postavená primárně na ženském uvažování, ženské výchově a mateřství, získává specifické prvky, se kterými se dá hezky pracovat.

Gotický horor + 19. století = viktoriánská Anglie?

Opus Magnum není historický larp, ale z hlediska uvěřitelnosti je historizující. Děj je zasazen do rakousko-českého pohraničí na jihu Čech, někdy na přelomu 19. a 20. století. Pro potřeby hry jsme vytvořili fiktivní ‘Kraj prasat‘, kde se obyvatelé (kupodivu) živí chovem vepřů. Doba je jen ingrediencí, která umocňuje gotický horor (neexistuje elektřina, jsme daleko od velkých měst, vzdělanost je výsada…). Rozhodně nejsou pro hru zajímavé reálie, které hýbou Rakouskem-Uherskem a českým národem.

Zjistili jsme, že kombinace gotického hororu a 19. století pro mnoho hráček stále znamená, že se hra odehrává ve viktoriánské Anglii. Toto očekávání se nám stále nedaří zbořit, ač se snažíme jasně komunikovat, že tomu tak není. Proč si to tak komplikujeme? Nebylo by jednodušší říci, že se děj odehrává ve Velké Británii? Odpověď je nasnadě: události, co se ve hře odehrávají, by v anglickém prostředí nepůsobily věrohodně. V hororu je snazší nemyslet na moc věcí okolo. Hrát Angličanku znamená další vrstvu mezi hráčkou a postavou a takové vrstvy jsou v hororu nežádoucí. Chceme, aby se hráčky bály a neřešily cizí kulturní prostředí. 

Muži jsou na Opusu invazivním elementem. Kdykoliv muž vstupuje do hry, tak jen jako CP a představuje nepříjemnou figuru – z toho plynou prvky jako pozice ženy vůči muži, patriarchální smýšlení či násilí na ženách.

Mimo to hra pracuje ještě s těmito prvky: princip kontrastu (čisté / špinavé, město / venkov, muži / ženy, víra / materialismus…), incest, psychické poruchy, vyrovnávání se se smrtí či toxické vztahy v rodině.

Autor: Lukáš Viper Makovička

Co se ne/povedlo aneb Pohybující se zdi v domě Vernerových

Co považujeme za povedené? Rozhodně prostor, atmosféru a rekvizity, kterých je skutečně požehnaně. Hodně pomáhá, že celou dobu svítíme pouze svíčkami a petrolejkami. Jak hra postupuje, měníme ambientní hudbu a rekvizity v domě. Hráčky necháme, aby se hezky oblékly a načesaly a pak je pošleme ven na rozblácený dvůr nebo hůř…

Co bychom mohli zvládnout lépe? Opus je velmi inspirován hrami na PC – konkrétně Cube Escape, Dear Esther, Layers of Fear nebo Amnesia: A Machine For Pigs. Všechny tyto hry jsou žánrově nejen horory, ale především adventury a wallking simulátory, což je nejen předností, ale i kamenem úrazu. Tehdy tento pojem nebyl, dnes by se dal nejlépe přirovnat k narativnímu prostoru – příběh je vyprávěn předměty, vůněmi, prostředím a texty spíše než prostřednictvím CP vstupů, jak tomu je na většině jiných larpů.

Adventurní a detektivní prvky se pro mnohé hráčky ukázaly jako problém. Poznání, že to, co je jasné autorům hry, nemusí být jasné jiným, bylo frustrující. Vyvstala otázka, jak psát mysteriózní úkoly, tak aby nebyly moc jasné, ale zároveň pochopitelné pro všechny. 

Na zatím posledním běhu, jsme se problém rozhodli řešit tak, že cíleně už na workshopech intenzivně opakujeme, že poskytujeme v orgovně ‘Nápovědu‘ – jako v každé adventuře, i na Opusu se může stát, že budete tápat. Není ostuda si přijít za organizátory pro nápovědu nebo ujištění, zda jste na správné stopě. Nápověda je vždy dle volby hráčky: může si vybrat, zda ji jen jemně navedeme, nebo je bezradná a potřebuje dané místo či rekvizitu přímo ukázat. Do budoucna řešíme, jak toto provádět více diegeticky, třeba formou zpovědi.

Autor: Tomáš Guth Jarkovský, Very guth pictures

Mechanický stroj na prasata

Hra neobsahuje nikterak závratné mechaniky, nicméně vypíchla bych jednu za všechny, a to Tichou domácnost. Snažíme se o hraní výrazem a gesty, bez křiku a okázalých výstupů. Hlavním důvodem bylo, že křičet na sebe lze kdekoliv, na kterémkoliv jiném larpu. Nicméně sami si uvědomte, kdy se při hororovém filmu nejvíce bojíte – vždy při scéně, kdy je téměř ticho a hlavní hrdina je sám ve tmě. V následném tichu  lépe vyniknou plánované zvuky, hudba, příchod CP, lekačka,…

Mechanika Tichá domácnost spočívá v tom, že hlasité výstupy mohou být herně (!) potrestány, viz lidový zvyk ‘Prase tě najde!’. Pokud jsou hráčky po setmění hlasité (počítá se nejen hádka mezi postavami, ale i výkřik při leknutí se) stane se něco nepříjemného. Každá postava má v roli popsáno, kde se má v takové situaci schovat (pod stůl, do skříně, za závěs). Pokud tak včas neučiní následuje trest, který nechceme v tomto článku prozrazovat.

Larp Opus Magnum vznikl již před pěti lety. Díky covidu ovšem musel na své znovuuvedení a přepsání počkat. V tento moment se v roce 2023 plánují hned dva běhy na jaře. 

Na úplný závěr upozorňujeme, že se nejedná o klasický dramatický larp. Opus Magmum má svá specifika, a proto pokud nemáte rádi horory, neradi bojíte a nebo vás nebaví detektivka, tak by se mohlo stát, že si hru nejen neužijete, ale budete z ní i smutní. A to nikdo nechce. Proto, pokud si nejste jistí, zda je hra vhodná i pro vás, neváhejte nám napsat.

Autor: Lukáš Viper Makovička

Opus Magnum

Běhy pro rok 2023: 5.–6. 5. a 7.–8. 5.

Web: https://opuslarp.wixsite.com/opus 

Facebook: https://www.facebook.com/opus.larp 

Fotky ze 4. běhu: http://www.makovicka.net/galerie.php?lang=cs&g=221030&fbclid=IwAR1V0891wBSD-6ZsiFDZlzSkz8wGuMihuMnSSgxeDd5kt2Jq1lEUdlUbNvY

Fotky z 5. běhu: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=verygutpictures&set=a.189566503572367

Zanechte komentář

Nejčastější štítky

Archivy